Open: Maandag t/m vrijdag 08:00 - 17:00 Zaterdag 09:00 - 12:00

Banden

Het belang van goede banden

Banden geven u grip. Het is het contact tussen uw auto en het wegdek. Banden zorgen voor optimaal remvermogen en een goede wegligging. De profieldiepte speelt altijd een belangrijke rol, of u nu winterbanden of zomerbanden heeft. Bij nieuwe zomerbanden is de profieldiepte ongeveer 8mm. De wettelijk verplichte minimale profieldiepte voor autobanden is 1,6 mm. Autobedrijf Hebels adviseert u om uw zomerbanden te vervangen bij een profieldiepte van 2 mm of minder.

Uiteraard zorgen goede banden voor een betere veiligheid en wegligging. Maar daarnaast voorkomen goede banden ook extra brandstofverbruik en onnodige slijtage van uw banden. Tegenwoordig worden banden voorzien van een Europees bandenlabel. Hierop kunt u snel en eenvoudig zien hoe een band scoort op brandstofverbruik, omgevingsgeluid en veiligheid. U kunt dit vergelijken met de energielabels. Op een autoband is heel veel af te lezen, zoals natuurlijk de bandenmaat, maar ook het draagvermogen en de productiedatum.

Als voorbeeld nemen we een band in de maat 205/55 R16 91H. Hierin is:

205 de breedte van de band in mm.
55 de hoogte/breedte verhouding van de band, in dit geval is dat 55%. De hoogte is hierbij de maat gemeten vanaf de velgrand tot aan het loopvlak.
R afkorting van radiaalband. vroeger werden er ook diagonaalbanden (aanduiding – of d) gebruikt.
16 buitendiameter van de velg, uitgedrukt in inches. 1 inch is 2,54 cm.
91 de load index. dit geeft het draagvermogen van een band (in kg) weer. 91 komt overeen met een draagvermogen van 615 kg.
H snelheidsymbool. Dit geeft de maximale snelheid van een band aan. H staat voor 210 km/h.

Achter de DOT-code vind je de productiedatum van de band. Voorbeeld: de code 1908 betekent dat de band in de negentiende week van het jaar 2008 is gefabriceerd.

Daarnaast kunnen de volgende symbolen op een band voorkomen:
xl of reinforced aanduiding dat het een versterkte band, met een hogere belastingindex, betreft.
M+S of M&S afkorting van ‘modder en sneeuw’. In de praktijk wordt deze aanduiding soms ook op zomerbanden gebruikt!


Goede zomerbanden verhogen uw veiligheid

  • Bij temperaturen boven 7°C de beste keuze
  • Kortere remweg en minder kans op ongelukken
  • Betere wegligging en meer grip op de weg
  • Boven 7°C geschikt voor elk weertype - ook regenval

Zomerbanden: de beste keuze boven 7°C

Is het buiten warmer dan 7°C ? Dan is het tijd om uw winterbanden te verwisselen voor zomerbanden. Waar winterbanden u aan de beste grip helpen bij kou en sneeuw, zijn zomerbanden geschikt om u de rest van het jaar veilig van A naar B te brengen. Bij zon en warmte, maar ook bij ‘normale’ Nederlandse temperaturen en regen. We adviseren u om in de maanden april t/m september op zomerbanden te rijden.

De voordelen van winterbanden

  • Kortere remweg en minder kans op ongelukken onder de 7°C
  • Betere wegligging dankzij zachtere rubbersamenstelling
  • Meer grip op de weg dankzij lamellen in het profiel
  • Meer veiligheid voor u, uw passagiers en mede-weggebruikers
  • U spaart uw zomerbanden: deze gaan langer mee

Winterbanden: veilig op weg bij regen en sneeuw


Voorkom ongelukken en rijd bij nat en koud weer altijd op winterbanden. Dankzij het speciale profiel en de rubbersamenstelling van winterbanden heeft u meer grip op de weg staat u een stuk sneller stil. Het rijden op winterbanden is sterk aanbevolen bij temperaturen onder de 7°C. Wij adviseren daarom om in de maanden oktober t/m maart te kiezen voor winterbanden.

Wanneer kiest u voor 4-seizoenenbanden?

De 4-seizoenenband is een compromis tussen een winterband en een zomerband. Het gebruik van zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter blijft de veiligste manier van autorijden. Een 4-seizoenenband is vooral een aantrekkelijke optie:

  • Als u weinig tot niet onder winterse omstandigheden rijdt
  • Als u minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt
  • Als u een normale rijstijl hebt

4-seizoenenbanden geldig als winterbanden

Alle nieuwe typen 4-seizoenenbanden zijn goedgekeurd als winterband. Als u een ouder type 4-seizoenenband rijdt, check dan of deze volstaat als winterband in wintersportlanden. Dit kunt u zien aan het sneeuwvlok-icoon op de zijkant van de band.